Home
NME activiteiten
Repair Café
Samen Energiek
Nieuws
Contact


Enorme drukte laatste maanden schooljaar 2017-2018

De St. NME Regio Alkmaar heeft weer een druk schooljaar achter de rug. Vooral in de laatste maanden zijn er veel scholen die gebruik hebben gemaakt van onze activiteiten. De vrijwilligers hebben zich weer enorm ingezet om alle activiteiten in goede banen te leiden. We blikken terug op het afgelopen jaar:

 

BSO Blosse - Programma: Gezond Bezig - Locatie: Amateurtuindersvereniging de Volharding

Gezond eten en veel bewegen is goed voor je. Dat hoor je waarschijnlijk zo vaak dat het irritant wordt. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Door gezond te eten krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Voedingsstoffen leveren bijvoorbeeld energie, zodat je goed kan rennen en denken. Maar ook bouwstoffen voor je spieren, zodat je kan groeien. Bewegen zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en je lichaam aan het werk houdt. Je spieren verbranden namelijk de energie. En als je meer energie binnenkrijgt dan je nodig hebt, word je dikker. Tijdens deze activiteit gaan we aan de slag met de schijf van vijf en het uitrekenen van je BMI. Er wordt een m² tuintje aangelegd. Ook krijgen de leerlingen een rondleiding langs de moestuinen, zodat ze kunnen zien waar de groente vandaan komt.

 

De Vlindertuin en Rudolf Steinerschool - Programma: Slootonderzoek - Locatie: Rekerhout

Het slootonderzoek is één van de populairste activiteiten van de Stichting NME. De leerlingen gaan in groepjes de sloot onderzoeken door middel van proefjes:

- Met een helderheidsmeter gaan de leerlingen de helderheid van het water meten. De helderheidsmeter laat je in het water zakken en aan de hand van de kleuren kan je zien wat de helderheid is.
- Met de dieptemeter kan je op verschillende plekken en verschillende afstanden van de kant de diepte meten. Aan de hand van de uitkomsten gaan de leerlingen een tekening maken van de bodem van de sloot.
- Een speciale waterthermometer gebruiken de leerlingen om op diverse plekken in de sloot de temperatuur meten. Zou het water overal even warm zijn?
- De leerlingen leren hoe ze met behulp van simpele attributen de snelheid kunnen berekenen.
- Gewapend met een schepnetje en een loeppotje wordt gekeken wat voor een diertjes er in de sloot leven. Aan de hand van zoekkaarten kunnen ze de diertjes herkennen.

 

‘t Baeken - programma: Vierkante meter tuintje - Locatie: op het schoolplein

Voor een moestuin heb je beslist niet veel ruimte nodig. Op een terras of balkon kan je ook een tuintje beginnen. Je kan van alles gebruiken om je plantjes in te zaaien. Je kan er bijvoorbeeld bakken, potten of emmers met tuingrond neerzetten. Op scholen wordt tegenwoordig vaak voor het vierkante meter tuintje gekozen. De leerlingen kunnen gedurende het hele seizoen het tuintje verzorgen. Dat begint bij het zaaien of poten van pootgoed. Er moet goed in de gaten gehouden worden of de grond niet te droog wordt en het onkruid moet gewied worden.

 

 

 

OBS Liereland - Programma: Buitenspeelbus - Locatie: de Groene Voet

De Buitenspeelbus is een leuk initiatief om de kinderen weer eens naar buiten te krijgen. Het is niet alleen leuk voor de kinderen maar ook de leerkrachten kunnen de spelletjes meespelen. We laten de kinderen spelletjes herontdekken met een 50-tal spelletjes van vroeger, zo mogelijk aangevuld met spellen uit andere culturen. Onze Buitenspeelbus kan gereserveerd worden voor een dagdeel of een hele dag, bij voorkeur op een veldje in de omgeving van de school. Maar het schoolplein is ook een prima plek.

 

 

 

De Sterrenwachter - Programma: Circuitles Bijen, Vlinders en Zonlicht - Locatie: Kinderboerderij de Rekerhout

Het circuitmodel wordt gegeven aan de groepen 5/6 en 7/8. In elk jaargetijde zijn er andere onderwerpen. Er zijn steeds drie onderwerpen die in een ochtend worden behandeld in de drie groepen waarin de klas is verdeeld. Na 30 minuten schuiven de groepen door, zodat aan het eind van de ochtend alle kinderen bij de drie onderwerpen zijn geweest. Zo hebben we bijvoorbeeld voor de school De Sterrenwachter de onderwerpen “bijen, vlinders en zonlicht” behandeld. In overleg met de school zoeken wij altijd een leuke locatie. Vaak is dit in de omgeving van de kinderboerderij in de Rekerhout.

 

 

 

De Lispeltuut - Programma: Groene kinderen doen alles met afval - Locatie: Op school

Groene Kinderen is een programma van NME Regio Alkmaar. Om kinderen te leren dat afval niet bestaat. Als je afval goed scheidt, kan het gebruikt worden om nieuwe dingen mee te maken. Door afval opnieuw te gebruiken hoeven er minder bomen gekapt te worden en olie gewonnen te worden om alle spullen te maken. Op deze manier sparen we de natuur en gaan we op een goede manier met de wereld om. Natuurlijk is het voorkomen van afval nog beter. Dat kan door bijvoorbeeld een boodschappentas mee naar de winkel te nemen, waardoor je geen plastic tas hoeft te kopen. Ook kan je ‘nee’ zeggen tegen plastic bekers en bordjes voor een verjaardagspartijtje. Je kunt gewoon het servies gebruiken of kartonnen bekers en bordjes, die zijn beter voor het milieu. Er zijn nog vele andere manieren om de natuur en het milieu te sparen. Dat kan bijvoorbeeld door lopend of op de fiets naar school te gaan, het licht van je kamer alleen aan te doen als het nodig is en het eten waar je geen trek meer in hebt niet weg te gooien, maar in de koelkast te bewaren tot de volgende dag. In het programma Groene Kinderen worden deze andere manieren ook genoemd. Het accent ligt wel bij het scheiden van afval en hier bewust mee omgaan.

 

OBS De Phoenix - Programma: de Food Trailer - Locatie: de Phoenix eindejaar picknick voor 136 leerlingen

De Food Trailer is een, professioneel verbouwde, nostalgische caravan met moderne apparatuur om je te voorzien van verantwoord eten en drinken. Het moto is vers, biologisch en gezond. Food Trailer is binnen ons hele programma inzetbaar, bijvoorbeeld zoals bij onze activiteit Gezond Bezig. Daarnaast is hij goed in te zetten op Jaarmarkten en Braderieën. Zo heeft de basisschool De Phoenix de Food Trailer ingehuurd als onderdeel van de activiteiten om hun schooljaar af te sluiten. Alle 136 leerlingen en 8 leerkrachten hebben we voorzien van lekkere broodjes, gezonde appelsap en een stukje fruit.

 

 

 

De Tweemaster en de Balein (de Rijp) - Programma: Energiebus

Onze Energiebus kan het hele jaar op locatie leerlingen van alles leren over windenergie, zonne-energie, biobrandstof en duurzaamheid. De leerlingen kunnen interactief deelnemen aan de vele proefjes die opgesteld staan. De energiebus zelf is uitgerust met zonnepanelen, een zonneboiler en een windmolen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 19 juni

Op zaterdag 2 en zondag 3 september is er bij het Educatief Informatie Centrum (EIC) voor de haven en industrie in Rotterdam van alles te beleven. Het EIC dient dan namelijk als evenementlocatie voor de Wereldhavendagen, en op het programma staan activiteiten op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid.

Wij zullen deelnemen aan het programma in de haven op Landtong in Rozenburg met de Energie! Meer informatie over de Energiebus vindt u op www.energiebus.nl en informatie over de Wereldhavendagen vindt u op www.wereldhavendagen.nl.

 

 

 

 

Maandag 8 mei 2017

Het programma Gezond Bezig is van start gegaan. Deze lessen zijn in samenwerking met JOGG Alkmaar (Jongeren op Gezond Gewicht) ontwikkeld. Het programma wil basisschoolleerlingen door middel van informatieve bezigheden bewust maken dat gezonde voeding en goede beweging leiden naar een ideal gewicht. Het geheel zorgt ervoor, dat de kinderen bewust hun gezondheid gaan ervaren, nu en in de toekomst. De activiteiten vinden plaats in en rond de NME boerderij aan de Nijenburgerweg. Het programma bestaat uit vier onderdelen: het uitrekenen van je BMI en voorlichting over de schijf van vijf, werken in de vierkante-meter tuin, werken op de moestuin en het herkennen van de diverse gewassen. We sluiten de ochtend af met een gezonde lunch uit onze Food Trailer met heerlijke broodjes gezond, verse jus en vers fruit.

 

Maandag 1 mei 2017

Vandaag is een ploeg vrijwilligers begonnen met het opbouwen van de steiger om ons pand aan de Bestevaerstraat opnieuw in de verf te zetten. Niet zomaar vrijwilligers, maar bewoners van het AZC uit Alkmaar gaan het gebouw schilderen aan de buitenkant. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Alkmaar, de VCRA (vrijwilligerscentrale regio Alkmaar) en NME Regio Alkmaar.

 

 

Maandag 31 oktober 2016

De NME Food Trailer on Tour!!
De NME Food Trailer is klaar. Groot compliment aan de mensen van NME Regio Alkmaar die hier met veel enthousiasme aan gewerkt hebben. De Food Trailer is breed inzetbaar. Natuurlijk bij onze eigen aktiviteiten en projecten maar ook bij (sport)evenementen in de regio. NME wil bijdragen aan een gezonde levensstijl van jongeren. Het motto is biologisch, vers en gezond. Heerlijke soep, diverse broodjes, sapjes, fruit, Max Havelaar koffie enz enz. Wil je meer weten over de mogelijkheden of heb je een goed idee, stuur dan een mailtje naar info@nmealkmaar.nl

 

 

5 september 2016 Duurzaamheidsmarkt 'Duurzame Helden' - lees verder>
   
23 mei 2016 De campagne 'Afval scheiden: dat is kaassie!' gaat van start in Alkmaar. - lees verder>
   
9 mei 2016 Met de Buitenspeelbus op de Hortus Groen & Gezond beurs - lees verder>
   
7 april 2016 Met de Energiebus op de duurzaamheidsdag Samen GROEN - lees verder >
   
21 maart 2016 Casting van het Telekids tv-programma Hou 't Schoon! - lees verder>
   
14 maart 2016 Samenwerken met stichting WonenPlus Alkmaar - lees verder>
   
20 januari 2016 André Kuipers te gast op Energiemarkt - lees verder>
   
18 januari 2016 Op de Energiemarkt met onze Energiebus - lees verder>
   
7 januari 2016 De Energiebus gaat op reis! - lees verder >
   
16 december 2015 Milieu- en natuureducatie ook in 2016! - lees verder>
   
13 januari 2015 Stichting NME Regio Alkmaar viert dit jaar haar 5-jarige jubileum - lees verder>
   
25 juni 2014 Speurtocht op het Landgoed Nijenburg - lees verder>
   
14 mei en 6 juni 2014 Villa Westervenne - lees verder>
   
1 juni 2014 Stadsfestival Alkmaar - lees verder >
   
10 t/m 15 feb 2014 NME Alkmaar loopt mee in de collecte week van Jantje Beton - lees verder>
   
5 juni 2013 Energievriendelijke producten voor vijf Energieke Scholen - lees verder >
   
2 juni 2013 Stadsfestival Alkmaar - lees verder >
   
jan t/m april 2013 Kom scoren met energie - lees verder >
   
10 april 2013 Energie besparen kost je weinig energie - lees verder >
   
9 februari 2013 Scoren met energie - wijkentoer Daalmeer - lees verder >
   
20 november 2012 Leren in ganzenpas - lees verder >
   
10 september 2012 Cursus schilderen op de boerderij - lees verder >
   
5 oktober 2011 NME Alkmaar en Rabobank Noord-Kennemerland partners in educatieprogramma voor basisscholen - lees verder >
   
2 juni 2011 Dauwtrappen op Hemelvaartsdag - lees verder >
   
12 april 2011 Natuurlessen op bedrijventerrein - lees verder >
   
7 april 2011 NME Alkmaar werkt aan activiteiten - lees verder >
   
   

Adres:
Bestevaerstraat 2
1813 PA  Alkmaar

T: 072 - 5822721
E: info@nmealkmaar.nl

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.

Wordt vrijwilliger