Paddenstoelen
Wij hebben een nieuw lespakket beschikbaar over paddenstoelen. In het pakket leveren wij vier lessen over paddenstoelen die je naar keuze in kan zetten als eenmalig onderwerp of als langer thema. De lessen behandelen verschillende onderwerpen: van hoe padden-stoelen groeien tot waarom ze zo belangrijk zijn voor de natuur.
Naast de informatie leveren wij ook verschillende opdrachten mee waarbij de kinderen zelf lekker bezig gaan
Buitenspeelbus
Met de Buiten-speel-bus is het nieuwste project van de Stichting NME Regio Alkmaar. Een aantal scholen hebben hier al gebruik van gemaakt en zijn zeer enthousiast.
In de tijd dat computer en andere sociale media erg belangrijk zijn, hebben wij het plan opgevat om kinderen van het basisonderwijs en BSO weer kennis te laten maken met spelletjes die je buiten (en binnen) kunt spelen.
De Buiten-speel-bus kan besteld worden, voor een dagdeel, op elke locatie in (regio) Alkmaar. We laten de kinderen spelletjes herontdekken. Zo kan je denken aan spelletjes van vroeger, van nu en van andere culturen. Daarnaast willen we in sommige spelletjes de natuur en het milieu betrekken. Maar we gaan ons ook bezighouden met spelletjes uit andere culturen. Op deze manier willen we de verschillende culturen dichter bij elkaar brengen, zodat er meer begrip voor elkaar kan ontstaan.
Kabouterkringloop
Met Kabouterkringloop brengt NME Regio Alkmaar kinderen op een speelse manier in contact met de natuur. Wij doen dat al op vele manieren, maar doen dat ook met Kabouterkringloop. Kabouterkringloop is speciaal gemaakt voor kinderen van de groepen 3/4.
De kinderen wandelen in kleine groepjes en onder begeleiding langs een 20-tal kabouters. Er worden steeds opdrachtjes uitgevoerd, zodat er op speelse wijze wordt geleerd over natuur, milieu, duurzaamheid enz. Leuke natuurthema’s worden voor kinderen uitgewerkt. Elke kabouter krijgt zijn eigen verhaal. Zo vertelt de tuinkabouter over zaadjes, plantjes, groenten en vruchten en de bijenkabouter over het leven van bijen. En neemt kabouterkringloop de kinderen mee naar een afvalberg waar zij materialen kunnen scheiden. Kinderen kunnen daar zelf meehelpen en ontdekken wat zij leuk vinden.
De thema’s worden zo opgebouwd dat kinderen liefdevol met de natuur (leren) omgaan.
Het aantrekkelijke van dit project is, dat het op verschillende locaties kan worden gespeeld. Als u of uw kind een idee heeft, dan kunt u dit idee sturen naar:
info@nmealkmaar.nl. U of uw kind krijgt zeker een reactie terug.
Levend Ganzenborden
Voor groep 5/6 is een ganzenbord bedacht dat zich buiten afspeelt. De activiteit duurt ongeveer 1,5 uur en wordt halverwege onderbroken om de leerlingen en hun begeleiders de kans te geven om wat te drinken.
Het traditionele ganzenbord wordt buiten gespeeld met behulp van een dobbelsteen.
Onderweg zullen de kinderen tien vragen en opdrachten tegenkomen die betrekking hebben op de tijd van het jaar. In kleine groepjes leren ze al doende spelenderwijs over natuur, cultuur, techniek enzovoorts. Zo kunnen de kinderen in het voorjaar bijvoorbeeld, een vraag krijgen over het herkennen van trekvogels.
Circuitlessen
We bieden lessen in circuitmodel aan waarbij leuke – voor het seizoen actuele – onderwerpen worden behandeld. Er zijn steeds drie onderwerpen die in een ochtend worden behandeld in de drie groepen waarin de klas is verdeeld. Na 30 minuten schuiven de groepen door, zodat aan het eind van de ochtend alle kinderen bij de drie onderwerpen zijn geweest.
Tijdvak |
Groep 5/6 |
Groep 7/8 |
September,
oktober, november
|
Vruchten en wat we er mee kunnen
Geluid maken
Oogsten |
Zaadverspreiding
Compost
Magnetisme |
December, januari, februari |
Een windmolentje maken
Het weer
Kringlooppapier maken |
De mus, een bedreigde vogel
Tandwielen
Windenergie |
April, mei |
Kikkers en padden
Het groeien van een boom
Bodemdiertjes |
Bomen
Nestkastje maken
De tuin bij de boerderij |
Juni, juli, augustus |
Bijen
De bomen bij de boerderij
Zonlicht |
Vlinders
Zonne-energie
Afvalscheiding |
Groene kinderen
Groene kinderen is een initiatief om kinderen te leren dat afval niet bestaat. Als je afval goed scheidt, kan het gebruikt worden om nieuwe dingen mee te maken. Door afval opnieuw te gebruiken hoeven er minder bomen gekapt te worden en olie gewonnen te worden om alle spullen te maken. Op deze manier sparen we de natuur en gaan we op een goede manier met de wereld om! NME Regio Alkmaar wil met het programma Groene Kinderen zoveel mogelijk basisscholen afvalvrij krijgen. Als de school geen “restafval” meer heeft, krijgt de school het logo van afvalvrije school.
De activiteiten voor een afvalvrije school zijn gekoppeld aan de afvalhiërarchie van:
1] voorkomen en beperken van afval
2] hergebruiken
3] recyclen
4) veilig verwijderen/verbranden
‘Groene kinderen’ is ontwikkeld in samenwerking met Wim van Veen.
Slootonderzoek
Het slootonderzoek is gemaakt voor de groepen 7/8. Het programma duurt ongeveer 1,5 uur.
De klas wordt verdeeld in twee groepen. De ene groep doet onderzoek naar leven in het slootwater. Daarbij worden schepnetjes, loepjes en zoekkaarten gebruikt. De tweede groep bekijkt de helderheid, de temperatuur en de diepte van de sloot. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een helderheidmeter, dieptemeter en thermometer. Deze tweede groep wordt opgesplitst in drie kleine groepjes, die achtereenvolgens de drie onderzoeken gaan doen. Halverwege activiteit is er ruimte voor een hapje en een drankje.
De school zorgt voor vier begeleiders, twee begeleiders per groep. Deze activiteit is op elke locatie uit te voeren waar een sloot is met een niet te steile oever.
Onderzoekstocht
Tijdens een wandeling van ongeveer 90 minuten leren de kinderen in groepjes over de natuur om hun heen. Ze krijgen een rugzakje mee met (meet)materialen.
Doormiddel van een tiental opdrachten, leren de kinderen bijvoorbeeld over de verschillende soorten bomen, hun kenmerken en gaan ze op zoek naar katjes en knoppen. Daarnaast zoeken de kinderen naar bodemdiertjes en naar reigernesten in de bomen en leren ze over hun taak in de natuur.